onsdag 5. desember 2012

Leder: Kiwisamfunnet

Norge er komfortabelt. Men komforten har sin pris.

Av Knut Ørke

Alle vil ha det godt. Sånn er det bare. Vi vil ha det trygt, kjapt og billig, som var Kiwis slagord for et par år siden. Men selv om vi har det godt her i verden, er det andre som betaler prisen for vår komfort.

Det er rettet skarp kritikk mot H&M for deres bruk av underbetalt arbeidere i brannfarlige fabrikker i Bangladesh. Men dette har tidligere blitt meldt, uten store reaksjoner. Men H&M er ikke de eneste. Apple gjør det samme. Vi vil gjerne ha en iPhone annenhvert år, som er produsert av underbetalte arbeidere i Taiwab. Foxconn, selskapet som produserer produkter for Apple, er kjent for umenneskelige forhold. I 2010 prøvde 18 arbeidere å begå selvmord ved å hoppe fra taket. 12 Lyktes. Dette brakte medias oppmerksomhet, og de umenneskelige forholdene ble vist for verden.

En ny rapport i år viser at temperaturen vil øke med 4-6 grader. Kina er blitt plukket ut som den store syndebukken. Landet øker utslippene med 10% i året, eller det samme som at man legger til hele industrien til Tyskland i året. Kina har jevnlig økt både industrien og levestandarden til hver enkelt innbygger. Dette er til stor bekymring for verden. Man kan ikke nekte at kinesere og indere, som til sammen utgjør over 20% av verdens befolking den komforten vi har i dag, men det har sin pris at vi alle får det bedre.

Vi ønsker det trygt, kjapt og billig. Og vi har fått det, men prisen blir betalt av andre. Ikke alle kan ha det Kiwi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar