torsdag 6. desember 2012

Elevorganisasjonen vil droppe skolegudstjenesten

Leder i Elevorganisasjonen (EO) Axel Fjeldavli. Foto: Elev.no
Elevorganisasjonen mener at mange føler seg ekskluderte når de andre går i kirken før jul. På Årvoll skole har de snudd på saken, der må de som vil gå i kirken søke om det


Av Jesper Hovland Torgeirsen

Leder i Elevorganisasjonen, Axel Fjeldavli sier at mange har tatt kontakt med Elevorganisasjonen og fortalt at de føler seg utenfor når resten av klassen er i kirken. Han mener også at det blir veldig synlig hvilken religiøs tilhørighet elevene har.

Han mener også at det er viktig med innsyn i norske tradisjoner, og synes at skolene godt kan bruke skolegudstjenester i undervisningen. Men når det skjer 1-2 ganger i året, ser han på det som forkynning, ikke undervisning.

Han påpeker også at mange elever synes at de får et dårlig alternativ på skolen, som er annenrangs og dårlig planlagt. De melder også om en tungvint prosess for å søke fritak, og at enkelte lærere virker surere på elever som ikke går i kirken til skolegudstjeneste. Derfor ønsker Elevorganisasjonen at elever som ønsker å delta på skolegudstjeneste skal melde seg på av eget initiativ.

På Årvoll skole har de hatt ordningen med at elevene må søke selv for å gå i kirken i tre år, og kontaktlæreren i 7a synes at dette har fungert fint. De så at mangfoldet av religioner på skolen var så stort at de bestemte seg for at de som ville gå i kirken skulle ha skriftlig melding fra foreldrene om dette. Hun legger til at gudstjenesten ikke er lagt til siste skoledag, og at en tredjedel av elevene blir igjen på skolen under denne.

Prioriterer kristen tro
Krf leder Knut Hareide mener at forslaget fra Elevorganisasjonen er dårlig, og at vi vil ødelegge tradisjonene våre hvis vi går inn for en slik ordning. Han sier også at de som ikke ønsker å delta på skolegudstjenesten må få et godt alternativt opplegg på skolen, og at alle livssyn må respekteres.

Knut Hareide mener at vi bør prioritere kristendommen og de norske tradisjonene over andres livssyn og tradisjoner.

Samarbeid og forståelse
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener at skolene skal kunne gjennomføre skolegudstjenester for de elevene som ønsker det.

Forutsetningene for dette skal være at det skjer i samarbeid og forståelse fra hjemmene, og at det skal være et likeverdig alternativt tilbud til de som ikke ønsker å delta. Skoleavslutningene før jul og sommerferien skal arrangeres slik at alle elevene kan delta, og uten religiøst innhold.

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.9547457

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar