tirsdag 4. desember 2012

Dømt for drapet på Hilda Feste

hilda feste
Åstedet: Hilda Feste ble funnet drept i sin egen omsorgsbolig på Oshaugen i Os kommune i Hordaland.
Christian Haugland (19), må sone 19 års fengsel for drapet på Hilda Feste (98). Dommen er to år lavere enn aktorens påstand


Av Trine Thorsen

Angrepet mot Feste skjedde kvelden 1 januar i år. Den fremmede personen trengte seg inn i hjemmet hennes ved 21.15-tiden. Hun var rådsnar nok til å trykke på trygghetsalarmen og en hjemmesykepleier ble utkalt til stedet. Hun observerte det hun mente var en voldtekt på gulvet og varslet politi og ambulanse, men Hilda Feste ble funnet død i en blodpøl og konstatert død på stedet.

Voldtatt og drept
Feste ble voldtatt og drept i sitt eget hjem i Os i Hordaland kvelden 1. nyttårsdag. 19-åringen som nå er dømt, ble pågrepet i februar i år. Han har sittet varetektsfengslet siden.

Den 98 år gamle kvinnen bodde i en omsorgsbolig utenfor Os sentrum. Hun skal selv ha åpnet døren for drapsmannen og ble i løpet av få minutter voldtatt og drept.

Det ble forklart i retten at han hadde drukket så mye at han mistet hele hukommelsen. Det ble lagt fram en rekke tekniske bevis under rettssaken som knytter ham til drapet. Han holdt likevel fast på det at han ikke er skyldig.

Dommen til Christian Haugland ble lest opp i Nordhordland tingrett i Bergen tirsdag ettermiddag. Til stede var den tiltalte 19-åringen sammen med sine forsvarere. Han hadde for det meste en alvorlig mine og så ned i bordet.

Sterke bevis
I saken mot 19-åringen ble det lagt fram sterke bevis som knytter ham til voldtekten og drapet på Hilda Feste. Den unge naboguttens DNA ble funnet på innsiden av en glidelås i buksen til 98-åringen. Hans finger- og håndavtrykk er funnet i blod på åstedet.

Aktor, statsadvokat Gjert Johan Kjelby, mente i sin prosedyre at bevisene var overveldende. Drapshandlingen, som hadde en massiv utøvelse av vold mot et forsvarsløst menneske, overgikk det som skulle til for å drepe et menneske. Han sa også at påtalemyndighetene og politiet ikke tror på 19-åringens påstand om at han ikke husker noe fra kvelden episoden skal ha skjedd. Det skal også ha bli funnet spor av surfing på nettsider med eldreporno på hans mobiltelefon, noe 19-åringen nekter å ha gjort.

Husket ikke

19-åringen mener at det skyldes alkohol-utløst blackout. Han mener at disse handlingene ikke stemmer overens med hans personlighet. Den forklaringen er ikke god nok, mener aktor.

- Sakens beviser viser, minutt for minutt, at han har hatt tid og anledning til å utføre dette. Det blir merkelig å argumentere med at han ikke kan ha gjort det, når han faktisk har stemplet håndflaten sin på åstedet. Han har vært det og han har gjort det, sa Kjelby.

Han viste til at flere momenter som taler mot, blant annet det at 19-åringen ikke drakk så mye den kvelden, bare 2-5 glass utblandet sprit. Kjelby mener at tiltalte aldri vil kunne erkjenne det han er tiltalt for. Det å erkjenne at han har drept og voldtatt en 98 år gammel kvinne vil innebære sosialt selvmord, sa aktor.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/innenriks/Far-19-ar-for-drapet-pa-Hilda-Feste-98-3081993.html
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ber-om-21-ars-fengsel-i-Os-drapet-7049955.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10056436

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar