mandag 3. desember 2012

Maren Vik: Kroppsbildet i forandring

Selvportrett av bloggeren Maren (18)
Den en gang så normale og naturlige tingen som kroppen vår har blitt til en mer og mer skremmende og skummel ting å befinne seg i. Synet på hvordan den skal være er ikke lenger slik som den ble skapt i naturen, men er heller blitt til en kulturell oppfattelse av hva som er pent og hva som er riktig. Oppfatningen av kropp og utseende er ulik i de fleste samfunn og har forandret seg gjennom tidene. Før var overvekt i mange land et tegn på rikdom og styrke, mens det i dag blir som regel forbundet med noe negativt. I noen land er fortsatt overvekt forbundet med noe positivt, men spesielt i den vestlige verden er kroppsidealet på den helt andre siden av vekteskalaen. Mediene, venner og familie påvirker kroppsbildet og av og til kan dette føre til spiseforstyrrelser, dårlig selvbilde, angst og depresjon. Stadig flere går under kniven for å fjerne overflødig fett i tillegg til å fikse på andre ”feil” man finner enten i ansiktet eller på resten av kroppen. Noen går til og med så langt at de bruker anabole steroider for å oppnå det nesten uoppnåelige. Kroppen har på mange måter blitt til et investeringsobjekt som vi ønsker å perfeksjonere.

Maren Vik er en blogger som skriver om seg selv, foto og mat. Du kan besøke bloggen hennes på marenviks.blogg.no


Kroppsbildet i Norge
I Norge har synet på kropp og utseende endret seg kraftig fra nedgangstiden vår på 1800-tallet til nå. Nå som økonomien og tilgangen på mat har blitt bedre har hungeren på mat blitt kraftig forandret. Før var vi mest opptatte av å få i oss nok næring slik at vi skulle overleve. I dag har mange heller et ønske om å spise minst mulig for bli så tynn som over hodet mulig. For mange har ønsket om gå ned i vekt gått så langt over streken at det har ført til et økende antall av personer med spiseforstyrrelser. Det skremmende høye tallet på 70 millioner, er antallet mennesker i verden med diagnosen, det burde sette en støkk i oss alle. Det er likevel viktig å tilføye at det er mange som nyter godene vi har, noen kanskje mer enn de burde. En kraftig bølge av fedme har også feiet over oss og vi står nå med to motsetninger som er kanskje større enn noen gang. Lunin Kvalem som jobber i NOVA og forsker på kroppsbilder blant ungdom, forteller at den gjennomsnittlige ungdommen har økt i vekt i løpet av de siste ti årene. Dette gjør at fokuset blir større. Mens den vestlige verden ”misbruker” maten vil de i de fleste afrikanske og asiatiske land ha mer enn nok med å passe på at de får nok mat slik at de kan mette seg selv og familien. De har så lite av alt at de ikke får sjanse til å bruke krefter på sulte seg mer enn de allerede gjør. Når man har veldig lite bruker man ikke tid og krefter på å oppnå det perfekte utseende, man kjemper heller for å overleve.

Medienes påvirkning
Media omsvermer oss med filmer, blader og aviser med bilder av det vi vil kalle det perfekte mennesket. Presset på å ligne disse idolene er stort for veldig mange, spesielt blant ungdommer. Alle vil være som disse vakre, problemfrie og suksessrike menneskene. Det er slik reklame og underholdningsbransjen fremstiller sine frontfigurer. Det er ikke rart at ungdom synes det er vanskelig å finne seg selv og sin egen identitet når det henger et så trykkende press fra bransjer og medier over hodene deres om hvordan man skal være.
Vi velger selv våre forbilder, men det er media som skaper dem. Idrettsstjerner som vi før bare forbandt med prestasjonen deres er nå blitt til kroppsidoler som mange vil se ut som. For de fleste er disse idealene nesten umulige å oppnå. Mange blir til det man kaller treningsnarkomane og får belastningsskader i prosessen for å bli muskuløs og veltrent. Det er også noen som ser den lettvinte løsningen med å ta for eksempel anabole steroider. Bruken har økt kraftig de siste årene. Lars Os fra Antidoping Norge fortale at bruken av anabole steroider blant ungdom er utrolig stor og at årsaken ofte er et vanskelig forhold til egen kropp og selvbilde. Det er viktig å tilføye at press og forventninger fra familie og venner kan være vel så stort som presset fra mediene.
Verden har blitt mindre og vi påvirkes av personer i andre land i større grad enn vi gjorde før. De forskjellige kulturene har mange ulikheter når det kommer til utseende. I latin-Amerika har ofte kvinner former, i Afrika er hudfargen mørk mens i Norge er vi lyse og blonde. Det er umulig å forandre på genene våres, selv om vi så gjerne vil ha det vi ikke kan få. Det er her plastisk kirurgi kommer inn i bildet. Den økende utviklingen av teknologien og bedre økonomi har gjort at mulighetene for å forandre på det man ønsker er større. Skjønnhetsopperasjoner er billigere nå enn det var før, lettere tilgjengelig og det er ikke lenger et like tabubelagt emne. En undersøkelse gjort av helsetilsynet i 2003 viser at det ble utført 8000-9000 plastiske opperasjoner uten medisinske årsaker i Norge årlig. Det å oppnå det perfekte er et av menneskets topp prioriterte ønsker. For enkelte er det spesielt viktig å fortsette å være ung. Alderdomstegn må bort og femtiåringene blir stadig yngre og yngre.

Det perfekte samfunn
Grunnen til at kroppsbildet har forandret seg med tiden er altså mange. Vi kan i hovedsak dele den opp i tre; presset fra medier, levestander og påvirkning fra andre.
Det store presset fra mediene som har vokst frem i nyere tid fremstiller personer med perfekt kropp og utseende. Inntrykkene vi sitter igjen med varierer fra person til person, og for noen kan dette være triggerpunkter for utviklingen av en form for spiseforstyrrelser eller bare et generelt dårlig forhold til seg selv og kroppen sin.
Ressursene et land har er med på å endre synet på kroppen. Vi oppfatter den ulikt alt etter hvor gode levekår vi har. Har man dårlig levestander blir man sett på som fattig og mislykket hvis utseende viser en tynn kropp, mens en kraftig kropp blir forbundet med det motsatte. Er levestandarden høy vil oppfattelsen være annerledes fordi påvirkningen fra omverdenen forteller deg helt fra du er liten av hvordan man skal se ut. Det å være slank blir sett på som å være sunn og suksessrik og tykk vil forbindes med noe negativt. Den vestlige verden har rett og slett for mye av det gode til at mat bare skal være en livsviktig ting. Vi bruker den til å regulere utseende vårt på godt og vondt. Vi trenger ikke lengre å lagre underhudsfett for å komme oss gjennom den kalde vinteren. Vi har hus og strøm og god nok tilgang til mat når vi trenger det.
Den stadig økende reisingen over landegrensene har før til at vi sammenligner oss mer med andre enn noen gang, Før når våre nymoderne transportmidler var mindre utviklet befant vi oss mer i området hvor vi vokste opp og ble som regel bare omringet av vår familie og vårt eget folkeslag. Miksingen av kulturer har ført til at vi nå har begynt å sammenligne oss mer med andre med helt særegne egenskaper og utseende som er spesielt for det folkeslaget. Vi vil være like pene og gode, om ikke penere og bedre enn andre. Mennesket er selvkritisk og ønske om å bli penere vil mest sannsynlig aldri slutte å vokse. Vi lever i et perfeksjonistisk samfunn, og presset til å være ”vakker”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar