mandag 3. desember 2012

Julekaker med bismak



Flere matprodusenter fjerner nå palmeoljen fra sine varer, men pepperkakedeigen og de ferdige pepperkakene er stappet med usunne oljen 


Av Ida Kristin Solvig

Pepperkakeduften brer seg i huset, og barna kjevler og trykker og smaker på deigen. Den ferdige pepperkakedeigen kjøpt i butikken, sånn for enkelhets skyld

Men mens flere store matvareprodusenter har brukt millioner av kroner på å fjerne palmeoljen i sine vanlige produkter, har palmeoljen aldri funnet veien ut av de ferdige pepperkakene og pepperkakedeigen. Det gjelder også den deigen Markus og Rebekka Christiansen bakte sine pepperkaker med.

Nettopp det anbefaler Regnskogfondet og Grønn Hverdag å gjøre. En gjennomgang har gjort, viser at de fleste ferdige pepperkakedeigene inneholder mellom 7 og 11 prosent palmeolje, oljen som regnes som både usunn og miljøfiendtlig.

Kun pepperkakedeigene og pepperkakene fra Lierne og bakerikjeden Samson i Oslo og Akershus er uten denne oljen.

Palmeoljen har vært en hodepine for matvareindustrien siden transfett ble bannlyst i 2004. Nesten alle erstattet dette fettet med palmeolje, som i tillegg til at det er en mettet og usunn olje, er et miljøproblem. Store områder av regnskogen hugges for å gi plass til palmeplantasjene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar