mandag 3. desember 2012

Dødstransporten


Konsentrasjonsleiren Auschwitz, hvor jødene fra Donau ble sendt.
Foto: Silje Mørk 

26. november 1942 ble 532 jøder fraktet fra Norge til Auschwitz i Tyskland. Bare ni overlevde.

Av Trine Thorsen 

Skipet Donau reiste med jødene fra Norge til Stettin i Tyskland, som i dag er Szczecin i Polen. Fra Stettin tok de et tog som endte opp i Auschwitz, hvor 346 møtte døden i gasskammeret. Resten ble tvunget til et hardt slavearbeid. Bare ni av jødene på Donau overlevde krigen.

Politiet samlet inn jødene

Fra Statspolitiet og Ordens- Kriminalpolitiet var det mellom 60 og 70 mann som deltok i aksjonen mot de jødiske familiene i Trondheim. I oktober 1942 hadde de klart å arrestere alle de kunne finne av mannlige jøder over 15 år.

Mandag 26 desember 2012 ba for første gang det norske politi endelig om unskyldning for å ha sendt norske jøder til konsentrasjonsleirene i 1942.

Totalt 771 jøder deportert

Under andre verdenskrig ble totalt 771 jøder deportert til Tyskland. De fleste var om bord på ”Gotenland” eller ”Donau.” Bare 34 av disse jødene kom tilbake i livet.

De fleste av jødene som overlevde leirene er nå i dag døde, bare en lever i dag. Det er derfor markeringer av slike hendelser er viktige, mener Ralph Buchmann. Markeringen fant sted på 70 års dagen mandag 26 november ved minnesmerket ved Akershuskaia.

- Markeringen er viktig for å minne oss om at all urett skal møtes som om den rammer oss selv. Vi må aldri akseptere gruppehat, og det er viktig å slå ned på hverdagsrasisme som lett kan gi grobunn for mer alvorlige krenkelser, sier Fabian Stang til NTB.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/innenriks/70-arsmarkering-for-deportasjonen-av-norske-joder-3076128.html
http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10048137
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8671272

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar