tirsdag 27. november 2012

Leder: Gjengjeldelse


Av Knut Ørke

Den siste uken har igjen verdens øyne vært rettet på Gazastripen, idet Israel invaderte Gaza etter en rekke missilangrep mot israelsk side. Dette igjen skjedde fordi Israel drepte Hamas’ forsvarsminister Ahmed Jabari. En lang kjede med konflikter kokte over sist uke.
Dette er hovedkonflikten ved Gaza – gjengjeldelse. Ingen av partene vil tolerere den andres overtredelser. Liten bølle må ta igjen på stor bølle. Slik har det gått helt siden Israel ble opprettet i 1948. Gjengjeldelser. Hevn.
Men gjengivelse går igjen i all konflikter. Etter 11. September ble USA med i voldelige kriger der gjaldt å ta lederen for en gruppe tidligere frihetskjempere som de hadde hjulpet med å drive ut sovjetunionen fra landet de nå selv invaderte. Selvmordsbombing, torturering av fanger, gjengjeldelse etter gjengjeldelse. I Norge etter andre verdenskrig ble alle norske kvinner som hadde hatt seg med tyskere klippet håret på, kalt tyskertøser og sett på med skam. Heldigvis har i ikke gjort det samme etter 22. Juli, men kanskje det er noe annet når alt ble gjort med en mann, som nå er i fengsel. For hvor mye gjengjeldelse kan man gi til bare en mann?
Kanskje ligger det bare i vår menneskelige natur, det å ta igjen, å ta hevn, å gjengi? Kanskje det aldri kan stoppes. Men det er vel lov å sette seg ned å tenke. Tenke på at man kanskje bør gi seg mens leken er god.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar