mandag 3. desember 2012

Er du alene på julaften?

Reidun Synnøve Orest (88) sendte inn annonse i avisen hvor hun ettersøkte noen å tilbringe julaften med.
 Foto: Jan Petter Lynau  
Denne jula er det 112000 nordmenn som skulle feire jula alene. Nå er det det ikke sikkert at så mange kommer til å gjøre det, takket være Reidun Synnøve Orest og julesentralen. 

Av Anne Nandini Tengesdal

Tabu å være ensom
Mange ser på det å være ensom på julaften. Det som ses på å være mest tabu er å være ung og ensom. Mediene fokuserer veldig på at julen handler om familie, felleskap og god mat. Dette er veldig vondt for de som må være alene. Å være alene pga. Dødsfall er mer akseptert enn hvis en er ung. I følge en undersøkelse som Røde Kors gjorde viste det seg at én av tre mellom 18 og 29 år er ensomme generelt.

I en annen undersøkelse som VG gjorde kom det frem at over en halv million nordmenn har feiret jul en eller annen gang alene. Det viser seg at alderen på de ensomme er ganske jevnt fordelt. 19 prosent er i 60 årene og eldre, mens 15 prosent er i 20-årene.

Julesentralen
Reidun Synnøve Orest har blitt ganske populær i det siste. Det er ei dame på 88 år som har mistet både familie og vennene sine, men nå var hun lei av å være ensom. Hun sendte inn en annonse i avisen, og overraskende nok fikk hun mang positive tilbakemeldinger. Hun sier til VG at hun ikke har bestemt seg for en familie ennå.

Hele Norge har reagert på denne annonsen hennes. Bla. VG og Røde Kors. VG har opprettet en sentral på nett hvor ensomme mennesker kan etterlyse en familie og andre kan tilby. Røde Kors sitt innspill i dette er at de skal passe på at det er trygt og godt.

Reidun Orest sier til VG at i år komme hun ikke til å grue seg til jul, men i stedet glede seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar